קבלת צו מבנה מסוכן היא המצב הגרוע ביותר שניתן לדמיין, עבור כל דייר או בעל דירה. למרות זאת, מדובר בגזר דין שניתן להתמודד איתו, בעזרת קבלן שיפוץ בניינים. אם גם אתם קיבלתם צו מבנה מסוכן, המשיכו לקרוא – זה מה שכדאי שתדעו.
מהו צו מבנה מסוכן?
צו מבנה מסוכן, כשמו כן הוא, הוא צו הניתן אחרי בדיקה של מהנדס בניין במידה והמבנה שנבדק מעורר חשש לסכנת חיים עבור דיירים, עוברי אורח, או דיירים בבניינים סמוכים. לאחר קבלת צו זה, העירייה תדרוש שיערך שיפוץ במבנה, ורשאית גם לקבוע תאריך מוגדר עבור ביצוע התיקון – לכן נקרא צו מבנה מסוכן גם "הודעה לתיקון מבנה מסוכן".
מי מוציא צו מבנה מסוכן?
רק מהנדס בניין, המתמחה בתחום מבנים מסוכנים, רשאי לערוך את הבדיקה שבעקבותיה מוציאים צו מבנה מסוכן. מדובר בבעל מקצוע שפועל עם רישיון, שחייב להיות בתוקף, ושאתם רשאים לבקש לראות לפני תחילת הבדיקה. המהנדס בוחן את המעטפת החיצונית של הבניין, את פנים הדירות ואת חדר המדרגות, כדי לבדוק ליקויים; בסוף הבדיקה הוא יכול להמליץ על תיקון נקודתי, או, במידה והמבנה כולו מסוכן, הוא ימליץ לעירייה להוציא צו מבנה מסוכן.
איך יודעים אם המבנה הוא מסוכן?
למרות ש, כאמור, רק מהנדס בניין מוסמך בתחום (או בשמו העממי, קונסטרוקטור) רשאי להוציא צו מבנה מסוכן, קיימים מספר סימנים מקדימים שעלולים להוות עילה טובה להזמין אותו. אם הבניין שלכם סובל מאחת או יותר מהתופעות הבאות, סביר מאוד שיש סיבה לחשוש: סדקים עמוקים בחלקי הבטון של הבניין, יסודות מתפוררים (לדוגמא עמודי בטון מתפוררים), ברזלים חשופים או חלודים, חלקים שקועים או משופעים בבית, ופיצוץ בצנרת שמתחת לבניין (רטיבות עלולה לגרום לשקיעת היסודות) – כל אלו עלולים להצביע על צורך בביקור דחוף של מהנדס בניין.
מי מורשה לטפל בצו מבנה מסוכן מול הרשויות?
לאחר שהעירייה, בהמלצת המהנדס, הגישה צו מבנה מסוכן כנגד הבניין שלכם, יש להתחיל מיד בהליך שיפוץ ותיקון עם קבלן שיפוץ מבנים.
אל דאגה, אתם לא צריכים לתכנן אותו בעצמכם: המהנדס אשר זיהה את הליקויים יבנה תוכנית עבודה מסודרת עבור קבלן שיפוץ בניינים, שתפרט מהם התיקונים הנדרשים, ותעריך את עלות ביצוע הפרויקט. מהנדס זה ילווה את הפרויקט לכל אורכו, והקבלן הוא זה שיצהיר בסופו על כך שבוצעו כל העבודות הנדרשות – מה שיוביל להסרת צו המבנה המסוכן.
הסרת צו מבנה מסוכן
כאמור, רק לאחר ביצוע כל התיקונים והשיפוצים הנדרשים יוסר הצו שקיבל המבנה. לאחר סיום העבודות, הקבלן יאשר שכל התיקונים אכן בוצעו, ואז נציג מומחה מטעם העירייה יגיע על מנת לאשר זאת בעצמו. לאחר מכן, בהנחה שכל העבודות בוצעו כראוי, יוסר הצו.
שיפוץ מבנה מסוכן
שיקום מבנים מסוכנים הוא בדרך כלל לא עניין הסובל דיחוי, ולכן כדאי להתחיל בהליך מוקדם ככל האפשר. חשוב שתדעו שהצו שתקבלו הוא אינו תוכנית לבקשתכם, ושכנראה מצויים בו תאריכים מדויקים שבהם יש לבצע את העבודות – ללא עיכובים.
לסיום, הנה עוד כמה שאלות שאולי יש לכם, והתשובות שכדאי שתדעו:
- האם יכולים לפנות אותי מהבניין בגלל קבלת צו מבנה מסוכן? זהו מצב אפשרי בהחלט. אם המהנדס יקבע שקיימת סכנה מידית או ממשית לדיירים, לציבור או למבנים שליד הבניין, העירייה רשאית לקבוע פינוי מידי של המבנה.
- איך אפשר למנוע את הדרדרות הבניין לסכנה שכזו? תחזוקה שוטפת של הבניין היא מה שיציל את הבניין שלכם מהדרדרות למצב שבו אין ברירה אלא להוציא צו מבנה מסוכן. במידה וזיהיתם ליקוי מתוך אלו שצוינו מעלה, או שיש לכם סיבה אחרת לחשוד שבבניין קיים ליקוי בטיחותי כזה או אחר, יש להזמין מיד מהנדס ולטפל בבעיה באופן נקודתי. טיפול שוטף שכזה, יחד עם תחזוקה נכונה, ימנע את הפיכתו של המבנה למסוכן.
- ערכנו שיפוץ בבניין כדי לטפל בסכנה. איך מבטלים את הסטטוס של המבנה כמסוכן? הסרת צו המבנה המסוכן תתבצע לאחר בחינה של מהנדס העירייה, שימסור את חתימתו לאחר שאישר שאכן תוקנו כל הליקויים ונערך שיקום מבנים מסוכנים. כמובן שלפני הזמנת המהנדס, צריכות להתבצע כל העבודות אשר נדרשו בצו, והמהנדס שליווה את תהליך השיפוץ צריך לתת את הצהרתו שאכן כל העבודות בוצעו כראוי.